sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Aurinkoinen Adelaide

Viimeisenä Aussi-etappina meillä oli South Australian osavaltioon kuuluva 1,2 miljoonan asukkaan aurinkoinen Adelaide. Adelaide toimii parhaana tukikohtana, jos haluaa tutustua Australian parhaisiin viinialueisiin. Tämän takia mekin lisäsimme Adelaiden listallemme, vaikka yleensä reppureissaajat ja turistit eivät Adelaideen asti itärannikolta eksykkään. Vielä parempi meille, saatiin todenmukaisempi kuva australialaisten elämästä, kun palveluita ei ole suunniteltu turistimassoille. Tämän vahvisti myöhemmin myös Barossa-oppaamme, joka piti Adelaidea seesteisenä kylänä.

Viiteen Adelaide-päivään saatiin taas sisällytettyä paljon tapahtumia. Itse asiassa koko kaupunki oli täynnä tapahtumia, koska satuimme paikalle juuri Fringe-kaupunkifestivaalin aikaan. Tarjolla olisi ollut musiikkia, teatteria, stand upia, näyttelyitä yms. Mutta koska Suomessa ei pääse halaamaan koalaa, eikä meillä ole viininviljelyä, nostimme nämä todo-listan ykköseksi. Ensitöiksemme tapasimme Ullan, koulukaverini 13 vuoden takaa! Hän asuu perheineen Adelaidessa, joten saimme parhaat vinkit paikalliselta. Treffaus toi myös virkistävää vaihtelua tähän...hmm...hieman rajoittuneeseen sosiaaliseen piiriimme.

Vuokrasimme jälleen auton, koska on tullut selväksi, että reviirit ovat täällä laajat. Hurautimme Adelaide Hillsseille, koska kuulimme että siellä asustaa eräs kesy ihmisystävällinen koala, joka myy halauksia. Ostettiin kaksi halausta. Kaveri oli lungi kuten australialaiset konsanaan ja mutusteli vaan eukalyptusta koko session ajan. Tiedustelimme adoptiomahdollisuutta, koska mikä muu lemmikki nukkuu 20h, syö 3h ja liikkuu vain 1h vuorokaudessa. Sopisi täydellisesti meidän perheeseen! 

Adelaidessa ollessamme osallistuimme myös häihin! Ystäväpariskuntamme Ville ja Hanna meni Suomessa naimisiin. Olimme varustautuneet skumppapullolla ja varautuneet valvomaan aikaerosta johtuen. Odottelimme yöllä yhteen saakka kunnes häämaljan aika koitti ja avasimme Skype-yhteyden edusmiehemme avustuksella hääpaikalle. Kiitos Visa! Skool ja Onnea! Olipa meillä jännittävää ja hauskaa. Tekniikka on ihanaa, silloin kun se toimii!

Adelaiden ympärillä sijaitsee useita viinialueita. Päädyimme varaamaan päiväretken kuuluisaan Barossa Valley -viinialueelle. Kuski on viinitastingissä tarpeen ja seura tekee touhusta hauskempaa, joten lähdimme liikkeelle n. 20 hengen hyvin kansainvälisellä seurueella. Tällä kertaa ei oltu edes porukan nuorimpia. Päivän aikana ehdimme neljälle viinitilalle. Barossa Valleyssä ollaan erikoistuttu Shiraz-rypäleeseen, mutta joka talolla löytyi myös valkkareita. Erikoisin "uutuus" meille oli punainen skumppa! Eli tummista rypäleistä tehty kuohuviini. Myy kuulemma hyvin, yllättävää kyllä. Katsotaan tuleeko villitys Suomeen jossain vaiheessa. Sangrialta se meistä maistui. Vierailluista viinitiloista Peter Lehmann oli ainut, jonka viinejä myydään myös Suomessa.

Edellämainittujen paikkojen lisäksi maininnan ansaitsee vielä Art Gallery of South Australia. Museo on maailmanlaajuisestikin noteerattu sekä tunnustusta saanut, ja aika monta museota käyneenä olin itsekin rehellisesti sitä mieltä, että sekä itse rakennus että monipuolinen näyttely tekivät museosta parhaan, jossa olen vieraillut.

Tähän loppuun vielä listaus, mistä Australia jää meidän mieliimme:

  • koalat, kengurut ja pinkut
  • luonnon kauneus
  • kahvit ja kahvilat (Hk)
  • oluet ja kapakat (Sami)
  • ystävälliset asiakaspalvelijat
  • rento meininki - "no worries"

- Hannakaisa


Australiassa jo lentokentällä suorastaan määrätään rentoutumaan!


Central Market, Adelaiden kauppahalli oli värikäs









Kookaburra. Ihan ei olla päästy vielä lintukuvauksessa Petterin tasolle (http://petterihautamaa.kuvat.fi/kuvat/)


Mangustit ne lystikkäitä on

Hahndorf, saksalainen kylä Adelaide Hillseillä


Adelaide Hills

Barossa Valley, ja ensimmäinen viinitila Yaldara


2. Peter Lehmann

3. Langmeil


4. Murray Street




2 kommenttia:

  1. Vautsi vau! Adelaidesta hieno kuvaus, mielenkiintoisia tapahtumia ja taas aivan mahtavia valokuvia! Koko Australian reittinne ja kokemuksenne vahvistavat maan/mantereen olevan täysin omaa luokkaansa! Kiitos upeista kuvauksistanne!

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla että teidän nojatuolimatka Australiaan oli mieluisa!

    VastaaPoista