sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Sivistynyt Singapore

Lienee käynyt jo selväksi, että Singapore on suosikkikaupunkimme. Ainakin matkailunäkökulmasta voin sanoa, että tämä on edistynein maa, jossa olen vieraillut. Tämä on myös ainut Aasian maa, jossa voisin hyvin kuvitella asuvani. Tässä vähän hehkutusta ja perusteluja, miksi me tätä paikkaa niin fanitamme.

Singapore 5,4 miljoonan asukkaan kaupunkivaltio, suhteellisen nuori ja kokenut todellisen kasvun ihmeen. Maata hallitsi 40 vuotta "hyvis diktaattori", pääministeri Lee Kuan Yew, paikallinen Kekkonen, joka laittoi homman rokkaamaan. (Sami lukee tällä hetkellä elämänkertaa hänestä). Ensimmäisenä kaupungista tulee mieleen vaivaton liikkuminen. Automaattimetroverkosto on laaja, helppokäyttöinen ja toimiva. Paino sanalla toimiva! Toisena kauppakeskukset. Kärjistäen sanottuna, jokaisella metroasemalla on toinen toistaan isompi tai upeampi kauppakeskus. Eli täällä shoppailu on tehty helpoksi. Kaupungin vauraus perustuukin kaupankäyntiin. Tämä on myös maailman suurin rahtilaivojen bunkraus satama. Singaporessa syödään ulkona. Edullisimmat annokset löytyvät Hawker centereistä, (katukeittiöiden keskittymä). Kauppakeskuksista löytyvät take away -kerrokset sekä food courtit, eli ravintolamaailmat. Ja varmasti on kaikki maailman keittiöt edustettuna. Plus ravintolat, joita on turha yksilöidä, koska määrä on julmetun iso (Trip Advisorissa 8500 kpl), vaihtuvuus on suuri ja laatu keskimäärin todella korkea. Kaikille on kaikkea. Eikä ole muuten mitään typerää tippikulttuuria. Roskaamisongelmaa ei ole, roskat laitetaan roskakoriin ja tupakan tumpit viedään kiltisti mukana. Jos ei hommat luonnistu, niin sääntöjen rikkomisesta seuraa sakkoa.

Lista jatkuu... Hanavesi on juotavaa! Täällä puhutaan englantia! Julkiset vessat! Vessoja on joka paikassa, ne on huippusiistejä, eivätkä tietenkään maksa mitään. Kerjäläisiä, juoppoja, kodittomia ei ole, tai sitten ne on kärrätty johonkin turistin näkymättömiin. Singaporelainen ei maleksi, niin kuin malesialaiset, eikä rynni niinkuin kiinalaiset. Singaporelainen osaa jonottaa ja ottaa muut huomioon. Työttömyysprosentti on 2% ja Singapore onkin yksi maailman vauraimmista maista, elintaso on korkea.

Singaporelaiset ovat selvästi myös esteetikkoja. Rakennukset, hotellit, ravintolat, kahvilat ja myymälät ovat kaikki jollain tapaa mietittyjä. Täällä yhdistyvät länsimäiset sekä aasialaiset rakennus- ja sisustustyylit. Välillä vähän surrealistista ja futuristista, mutta pidän tätä kaikin puolin tyylikkäänä kaupunkina!

Tässä vielä meidän TOP20, itselle muistiin sekä vinkiksi muille matkaajille.

Parhaita mestoja:

  • Marina Bay Sands - miljardeja euroja maksanut 2010 avattu hotellikompleksi. Jos ei ole varaa yöpyä, ihmettely on ilmaista ja aina voi käydä vaikka vaan drinkillä.
  • Gardens by the Bay - iso rakennettu viheralue kaupungin eteläkärjessä.
  • Sentosa - iso keinotekoinen viihdesaari huvipuistoineen, biitseineen + universal studio. Palvelee ehkä paremmin lapsiperheitä.
  • Night safari - eläintarha, johon mennään pimeällä.
  • Arab Quarter - designputiikkien, pikkukahviloiden ja -ravintoloiden alue.

Hawker Centerit:

  • Maxwell Road Food Centre - tunnetuin, helposti lähestyttävä hawker center.
  • Lau Pa Sat (Telok Ayer) - siistein ja "kallein".
  • Chinatown Complex Food Centre - ei niin tyylikäs mutta todella hyvää ruokaa ja alakerrasta vaatteita yms.

Ravintola-alueet:

  • Robertson Quay - laadukkaita ravintoloita.
  • Clarke Quay - ravintolat ja baarit sekaisin, hieno jokiranta, bilekeskus.
  • Boat Quay - baareja ja ravintoloita enemmän turisteille.
  • Chijmes - laadukkaita ravintoloita upeassa miljöössä.
  • Chinatown - tunnelmalliset rauhalliset pikkukadut täynnä ravintoloita ja baareja.

Majoituskapasiteettia löytyy ja hotelleja piisaa. Tosin huoneet ovat keskimäärin todella pieniä. Kannattaa valita hotelli jonkun metroaseman lähettyviltä, niin silloin on kaupunki helposti hanskattavissa.

-Hannakaisa


Marina Bay Sandsin kuuluisa infinity-allas (kuva 2012 reissultamme)

Gardens by the Bay (kuva 2014 reissultamme)

Forest Dome (kuva 2014 reissultamme)

National museum




Lau Pa Sat -hawker center


Luontopolku Singaporen tyyliin

Little Indiassa


Chinatownissa







Singaporen cappuja, norsu lienee tahaton?


Vaatimaton kattokruunu

7 kommenttia:

  1. Äkkinäisempi saattaisi kuvitella tuon loistavan tekstin perusteella, että mahdollisesti pidätte hieman Singaporesta! Minä en mene kuitenkaan tuohon helppoon! Ei noin hienoa paikkaa ole olemassakaan! Ja noiden erinomaisten kuvien perusteella on vaikea uskoa, että noin mukavan näköistä olisi pelkästään yhdessä ja samassa kylässä! Onkohan noihin kuviin sekoittunut jotain kuvia kotimaastakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tänne on vain 11h ajo Helsingistä!

      Poista
  2. Huomaan ajattelevani jo toista kertaa, että tuonne olisi kai sitten mentävä. Joskus. Mielenkiinnolla odotan kommentteja Bangkokista. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä lähden teille sitten oppaaksi! Viedään Senni kuitenkin ensin sinne Italiaan!

      Poista
    2. Joo, viedään. Ja kauhukseni just tajusin, että se on jo kolmen vuoden päästä! Mikäli se on kymppivuotislahja, kuten alkuperäissuunnitelma oli. :)

      Poista
  3. Tulipa tehtyä väärä valinta viettää uusi vuosi täällä kotona. Kyllä tuo singapore aina nämä kotiolot voittaisi. Tällä hetkellä -15 pakkasta.
    Ollisi kiva vedellä siellä sitä zacapaa ja katsella noita maisemia.
    No ehkä seuraava uusi vuosi on viisaampi. T: Esko ja Laila

    VastaaPoista
  4. Viisaita sanoja, joihin ei juuri lisättävää. Tsemppiä alkuvuoden busineksiin!

    VastaaPoista