sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Mahtipontinen Madrid

Olipas mukavaa saapua kotieuroopanunionin kamaralle Madridiin. Lento Riosta Madridiin tapahtui Iberian ikivanhalla Airbusilla. Iberian laatu ei päätä huimannut mutta tällä kertaa säästyimme ainakin äänekkäiltä kanssamatkustajilta. Ja kylläpä oli mukava lampsia EU:n kansalaisena ilman jonoja passintarkastusautomaattiin. Tuntuu kuin olisi jo kotiin saapunut. Rahakin vaihtui sujuvasti tuttuihin euroihin turisten samalla rahanvaihtajan kanssa tämän rovaniemeläisestä ystävästään ja hänen tulevasta matkastaan Helsinkiin. Kaveri oli kotoisin Argentiinasta ja asui Madridissa.

Majoituimme Puerta del Sol -aukion välittömään läheisyyteen. Mestoilta löytyi todella paljon mukavia tavernoita ja kelitkin olivat terassikelpoiset, joten nautiskelimme kevätauringosta huuhtoen tapaksia ja pinchoja alas sangrian ja cervezan kera. Tulin lukeneeksi vaihteeksi myös uutisia ja huomasin Suomen pärjänneen hienosti maailman valtioiden holhoamistasotutkimuksessa. Suomi oli listalla ensimmäisellä sijalla asukkaitaan eniten holhoavana maana. Kyseinen uutinen oli aktiivisesti mielessäni, kun kävimme Mercado de San Miguel -ruokahallissa syömässä edullisia gourmet tapaksia siemaillen samalla erilaisia viinejä ja kuohuvia. Täällähän ei siis ole alkoholijälleenmyyntimonopolia, joka estäisi viinipullon ostamisen esimerkiksi sunnuntaina. Mielestäni Suomessa ollaan tultu sokeiksi holhoamiselle ja koko holhoamiskoneisto alkaa olla jo niin massiivinen kooltaan, että koneiston oma inertia estää tehokkaasti pientenkin järkevien muutosten tekemistä puhumattakaan isoista muutoksista. Pelkäämme marginaali-ilmiöiden laajentumista koko kansaa koskeviksi ongelmiksi ja uskomme omaa valtaansa pönkittävien eturyhmien esittämiin uhkavaatimuksiin ja kauhuskenaarioihin sen sijaan, että turvautuisimme tutkittuun ja tilastoituun tietoon sekä oman järjen käyttöön.

Onnistuin kuitenkin painamaan Suomen murheet vielä toistaiseksi pois mielestäni ja jatkoimme kaupunkiin tutustumista. Ihastelimme erityisesti kaupungin huikealla tavalla kruusattuja taloja ja hienoja puistoja kuten esimerkiksi Parque del Retiroa. Vietimme kyseisessä puistossa puoli päivää puita ihastellen ja ihmetellen eräässä lammessa uiskentelevia kilpikonnia. Ainakaan mahtipontisuudesta ei ole ollut täällä pulaa, kun on duunattu talojen julkisivuja, suihkulähteitä ja patsaita. Harmiksemme myöhästyimme vain muutamalla päivällä kirsikkapuiden kukinnasta. Vaikka emme muutamassa päivässä ehtineet hirveästi koluamaan kaupunkia, päätimme että palaamme kaupunkiin nautiskelemaan joskus tulevaisuudessa. Madrid tuntui sen verran mukavalta ja kustannustehokkaalta paikalta, että uskallamme suositella kaupunkia visiitin kohteeksi muillekin.

-Sami
Parque del Retiro
Mercado de San Miguel
Plaza de Hombre Araña2 kommenttia:

  1. Tervetuloa lähes kotinurkille! Täytyypä itsekin laittaa Madrid matkakohteiden mietintämyssyyn! Hienoja kuvia ja hienoja paikkoja!

    VastaaPoista